Openen van een bank-account in Thailand

Hoe doe je dat?

Kom je als buitenlander regelmatig in Thailand of verblijf je er voor langere tijd, dan kan het openen van een Thaise bank-rekening je een aantal voordelen opleveren. Heb je in Thailand een bank-account dan betaal je bijvoorbeeld geen ATM trek fee en conversion rate fee. Je hoort de meest uitlopende ervaringen van buitenlanders die een Thaise bank-account proberen te openen. Zo hoor je vaak dat bank personeel vraagt om je werkvergunning, terwijl dit niet vereist is. Je kunt het beste vragen naar een bank employee die goed Engels spreekt en informeren naar de officiële regels van de bank in kwestie.

Wil je als buitenlander in Thailand een bank-account openen dan heb je te maken met twee categorieën:

  • Je beschikt een werkvergunning (verkrijgbaar met een non-immigrant B visum)
  • Je beschikt niet over een werkvergunning

Buitenlander met werkvergunning

Als je in deze groep valt kun je als buitenlander bij de meeste banken in Thailand een bank-account te openen. In veel gevallen zal een paspoort en de werkvergunning volstaan om een dergelijke rekening te openen. Het kan zijn dat een individuele bank nog eventuele extra documentatie verlangt zoals een bewijs van de verblijfsstatus of een bewijs van ingezetenschap. Banken waar je als buitenlander met een werkvergunning een bank-account kunt openen zijn: Bangkok Bank, Bank of Ayudhya, CIMB Thai Bank, ICBC, Kasikorn Bank, Kiatnakin Bank, Krung Thai Bank, Siam City Bank, Siam Commercial Bank, Thanachart Bank, TMB Bank en UOB Bank.

Buitenlander zonder werkvergunning

De meeste buitenlanders vallen in deze groep. Hieronder vallen ook buitenlanders met een non-immigrant O visum (voor pensioen, 50 jaar of ouder), non-immigrant ED (voor studie en studiestage) of toeristenvisum. Vaak wil de bank naast je paspoort nog een tweede identificatie (ID kaart of rijbewijs) bezien. Banken waarbij je een bank-account kunt openen zonder werkvergunning zijn: Bangkok Bank, Kasikorn Bank, TMB Bank en UOB Bank.