Overstromingen Thailand, een herhaling van vorig jaar?

Diverse media scheppen verwarring.

Thailand zit weer midden in de regentijd en in de media verschijnen weer tal van berichten over plaatselijke overstromingen. Hoewel veel mensen nog steeds de beelden van de verwoestende overstromingen van 2011 in hun hoofd hebben betekenen de huidige overstromingen niet dat er een herhaling van de ramp van vorig jaar op komst is. Als je echter in de media de berichten over de overstromingen in Thailand een beetje volgt dan zou je kunnen denken dat Thailand dit jaar opnieuw getroffen gaat worden door grootschalige overstromingen. In ieder geval worden er door diverse media berichten de wereld in gestuurd waarin het lijkt dat de huidige overstromingen erger zijn dan dat de werkelijkheid. De verwarring wordt nog groter gemaakt omdat sommige media foto’s plaatsen van overstromingen van vorig jaar.

Thailand heeft ieder jaar te maken met overstromingen.

Alle indicaties tot nu toe wijzen erop dat de huidige (jaarlijkse) overstromingen geen herhaling van de ramp van vorig jaar zullen worden. Natuurlijk zijn er geen garanties te geven omdat we niet weten welke hoeveelheid regen Thailand dit jaar nog te wachten staat. Feit is wel dat er tot nu toe minder regen is gevallen dan vorig jaar rond deze tijd. Bovendien zijn de dammen minder vol en is ook de waterafvoer stroomafwaarts een stuk minder. Maar net als alle andere jaren heeft Thailand ook dit jaar weer te maken met overstromingen. Thailand is immers een moesson land.

15 provincies Thailand getroffen door overstromingen.

Op dit moment hebben 15 provincies in Thailand te maken met overstromingen. Het betreft de provincies Sukothai, Chai Nat, Uttaradit, Chiang Rai, Nakhon Sawan, Lampang, Lamphun, Suphan Buri, Pichit, Sakaeo, Phetchabun, Ayutthaya, Uthai Thani, Phitsanulok en Saraburi.