Pai Memorial Bridge

Toeristische plek voor fotogenieke toeristen.

Pai is een slaperig stadje in de bergen van noord Thailand op zo’n 140 kilometer van Chiang Mai. Het stadje biedt een ontspannen sfeer met een levendige toeristische en backpacker scene. Het kleine stadje is een belangrijke stop op de Mae Hong Son Loop, route 1095 welke van Chiang Mai via Pai naar Mae Hong Son voert.

Even ten zuiden van Pai, bij kilometerpaal 88 op route 1095, ligt de Pai Memorial Bridge (Saphan Prawatsart Pai), een brugverbinding over de rivier de Pai. Hoewel de Pai Memorial Bridge de laatste jaren is uitgegroeid tot een populaire toeristische plek voor fotogenieke toeristen heeft de stalen brug en de originele houten structuren een interessante geschiedenis.

De geschiedenis van de brug.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het Japanse leger krijgsgevangenen en dwangarbeiders om een aantal verkeersroutes tussen Thailand en Birma (Myanmar) te construeren. De meest beruchte route is de Death Railway met zijn legendarische Bridge on the River Kwai. Een minder bekende route, maar voor de Japanners zeker niet minder belangrijk, was de eenvoudige weg tussen Chiang Mai en Pai. De Japanners wilden deze weg verbeteren en geschikt maken voor hun troepen en zware voertuigen dit nodig waren voor de geplande aanval op Birma, welke in die tijd een Britse kolonie was. In het dorpje Ta-Pai werd een houten brug gebouwd over de rivier de Pai. De brug werd gebouwd met behulp van olifanten die voor de bouw benodigde grote zware bomen uit de jungle sleepten.

Nadat de Japanners in 1944 door de Geallieerden werden teruggedrongen werd de brug vernietigd. Na het einde van de oorlog werd de brug door de lokale bevolking herbouwd. In de daaropvolgende decennia werd deze verder versterkt en verbeterd. In 1973 werd de brug door ernstige overstromingen verwoest. Twee jaar later werd de brug herbouwd met behulp van de oude Nawarat brug uit Chiang Mai. De ontmantelde staalconstructie werd hiervoor vervoerd van Chiang Mai naar Pai. Het duurde een jaar om de nieuwe brug te voltooien.

De brug vandaag de dag.

Vandaag de dag wordt de brug aangeduid als de Memorial Bridge of Tha Pai Bridge en wordt deze alleen gebruikt door voetgangers. Een wandeling op de verouderde brug is een leuk idee om vooral van het mooie uitzicht op Pai te genieten en het maken van essentiële foto’s. Voertuigen gebruiken de aangrenzende betonnen verkeersbrug op Highway 1095 om de Pai rivier over te steken. Het stalen frame van de Memorial Bridge oogt sterk, maar de gammele houten vloerdelen hebben betere dagen gezien.

De Pai Memorial Bridge ligt ongeveer 9 kilometer ten zuiden van Pai bij kilometerpaal 88 op Highway 1095.