Pak Khlong Talat, Bangkok

Authentieke markt buiten de gebruikelijke toeristische route in Bangkok.

Bangkok is de thuisbasis van enkele van de meest gevierde toeristische attracties van Thailand. Het Grand Palace, Wat Arun en Wat Pho zijn slechts drie van de talrijke bezienswaardigheden welke deze levendige metropool rijk is. In de buurt van deze drie bekende sites ligt Pak Khlong Talat, de grootste ‘Wholesale’ markt in Bangkok. Hoewel deze markt misschien geen typische toeristische attractie zou kunnen zijn, trekt Pak Khlong Talat vele toeristen die Bangkok willen ervaren buiten de gebruikelijke toeristische route. Het gebied van Pak Khlong Talat is een fascinerende plek om te bezoeken en de drukte en hectiek van een authentieke markt te beleven.

Feest voor je zintuigen.

Pak Khlong Talat betekent vrij vertaald ‘markt aan de monding van het kanaal’. ‘Pak’ is de mond, ‘khlong’ is gracht en ‘talat’ betekent markt. Hoewel Pak Khlong Talat eigenlijk een groothandel markt is, is de markt ook open voor individuele kopers. De markt is vooral bekend om zijn bloemenmarkt, maar groenten en fruit worden hier ook in grote hoeveelheden verhandeld. De markt is werkelijk een feest voor de zintuigen. Verblindende gele chrysanten naast duizenden paarse orchideeën. Een vurig stoplicht van kleurige rode, oranje en groene pepers. Kleine oude mannetjes en jonge broekies duwen karren vol met producten naar de plaatselijke groothandel. De vleugen van jasmijn en de geur van orchideeën hangt zwaar in de vochtige lucht van Bangkok. De soundtrack van het constante gekakel van de koophandel, welke een piek bereikt in de vroege ochtend tijdens de zonsopgang. Het moment van de dag dat handelaren en retailers hier hun inkoop komen doen.

Delicate bloemenslingers.

Chrysanten behoren tot de best verkochte producten op Pak Khlong Talat. Deze bloemen zijn een dagelijks gebruik in het Boeddhisme en vind je terug bij tempels en andere heiligdommen in heel Thailand. Maar de markt is ook seizoensgebonden. Zo zie je er bijvoorbeeld naar aanloop van Valentijnsdag een overvloed aan rode rozen. Als je op je kamer in je hotel in Bangkok ooit orchideeën of bloemenslingers bent tegengekomen, kun je er bijna zeker van zijn dat deze bloemen de dag zijn begonnen op Pak Khlong Talat. Als je de markt bezoekt kun je ervaren hoe de bloemisten deze delicate slingers in elkaar schikken.

Geschiedenis van Pak Khlong Talat.

Dit deel van Bangkok is al voor meer dan 200 jaar een belangrijk handelscentrum. Tijdens het bewind van koning Rama I was het gebied van Pak Khlong Talat de plaats van een drijvende markt. Decennia later, tijdens de regeerperiode van koning Rama V werd het gebied een vismarkt. Toen de vishandelaren in het midden van de jaren 1900 verhuisden kwamen de verkopers van bloemen, groenten en fruit. Vandaag de dage is Pak Khlong Talat hier stevig verankerd als de belangrijkste bloemenmarkt in Thailand. De aangeboden bloemen op Pak Khlong Talat komen uit heel Thailand, zowel van de nabijgelegen provincies zoals Nakhon Phatom en Samut Songkhram, als van verder weg zoals Chiang Mai en Chiang Rai.

Ervaar de drukte en hectiek van een authentieke markt.

Toeristen zijn welkom om de markt te bezoeken, maar respecteer het feit dat de markt voor vele mensen hier deel uitmaakt van hun dagelijks leven. Houd de weg vrij voor portiers die met karren of andere voertuigen hun producten aan en af voeren. Rondom Pak Khlong Talat vind je een overvloed aan kraampjes waar je wat kunt eten en drinken. Het is zeker aan te raden hier gebruik van te maken. Ga rustig zitten, geniet van het heerlijk Thais eten en ervaar de hectische activiteiten van Pak Khlong Talat. Het zal je een geheel nieuw perspectief geven op de markt en de mensen die er werken.

Laat je niet afschrikken als je denkt dat ’s avonds laat of de vroege uren van de ochtend de beste tijd is om Pak Khlong Talat te bezoeken. Het is zeker waar dat dit de drukste tijd is voor de markt. Pak Khlong Talat is 24 uur per dag en kan dus ieder moment van de dag of nacht bezocht worden. Welk moment van de dag je de markt ook bezoekt, je zult er elke keer genieten. Hou er wel rekening mee dat vooral ’s avonds en ’s nachts het verkeer in en rond de markt hectisch kan zijn. Het is dan een komen en gaan van vrachtwagens, tuk-tuks hoog opgestapeld met bloemen en in het midden van dit alles de talrijke portiers die met hun karren vol producten de straten van Pak Klong Talad doorkruisen.

Hoe Pak Khlong Talat te bereiken.

Pak Khlong Talat ligt in het oude stadsdeel Rattanakosin en strekt zich uit langs Chak Phet Road en aangrenzende zijstraten. De markt ligt dicht bij Memorial Bridge (Saphan Phut) en is gemakkelijk per ‘Expressboat’ te bereiken. Stap uit bij de Memorial Bridge Pier (Tha N6). Hou er wel rekening mee dat er ’s avonds laat geen rivierboten varen.

De markt ligt op loopafstand van de befaamde Wat Pho (tempel van de liggende Boeddha). Er liggen in de buurt geen Skytrain- of Metrostations. Maar het is eenvoudig om een taxi of tuk-tuk te nemen.

 

Op onze informatiepagina ‘Markten in Thailand’ vind je een overzicht van de meest populaire markten in en in de buurt van Bangkok.