Een paspoort moet bij aankomst in Thailand nog tenminste 6 maanden geldig zijn.Geen visum voor Thailand bij bezoek van maximaal 30 dagen

Indien je niet langer dan 30 dagen (aankomst- en vertrekdag meegerekend) in Thailand verblijft en een retourticket hebt voor deze periode dan heb je voor een bezoek aan Thailand geen visum nodig. Je krijgt bij aankomst in Thailand een gratis stempel, een ‘visa on arrival’ genoemd, waarmee je 30 dagen door Thailand kunt reizen. Je dient voor de aanvraag van het visa on arrival wel een ‘arrival/departure card’ in te vullen. Dit formulier wordt uitgereikt tijdens je vlucht naar Thailand en liggen ook klaar bij immigration. Heb je een enkele reis of een open ticket dan heb je altijd een visum nodig. Overigens moet je paspoort op het moment dat je Thailand verlaat nog tenminste 6 maanden geldig zijn.

Kom je Thailand over land binnen dan mag je maximaal 15 dagen visumvrij blijven. Per 1 januari 2017 is deze beperking echter veranderd en krijg je bij het in reizen over land met een Nederlands of Belgisch paspoort voortaan ook een visumvrije entree van 30 dagen. Je dient er wel rekening mee te houden dat het binnenreizen over land slecht tweemaal per jaar is toegestaan. Kom je per vliegtuig dan geldt deze beperking niet.

P.S. Bij aankomst in Thailand kan er gevraagd worden naar je instapkaart vanuit het vliegveld van vertrek. Houdt deze dus bij je paspoort.

Wanneer heb je een visum voor Thailand nodig?

Heb je een enkele reis, een open ticket of wil je langer dan 30 dagen in Thailand verblijven, dan heb je een visum nodig. Lees hieronder verder over de verschillende soorten visum voor Thailand:

Toeristenvisum

Voor een verblijf van langer dan 30 dagen heb je in Thailand een visum nodig.Wil je langer dan 30 dagen in Thailand blijven, heb je een enkele reis of een open ticket, dan heb je een visum nodig. Je dient dan bij het Thaise Consulaat te Amsterdam of Thaise Ambassade te Den Haag een zgn. 60 dagen visum aan te vragen. (Voor België: Thaise Ambassade te Brussel of Thaise Consulaat te Antwerpen.)

Je kunt voor een bezoek aan Thailand ook een visum voor meerdere bezoeken in één keer regelen. Voorwaarde is wel dat je iedere 60 dagen de grens van Thailand over moet.

Het 60 dagen visum kost € 60,-. Verder heb je nodig:

 • een paspoort dat bij vertrek uit Thailand nog tenminste 6 maanden geldig is. Ook dient er nog minimaal één geheel vrije bladzijde in te zitten.
 • ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen bij het Consulaat of downloaden via www.thaiconsulate-amsterdam.org.
 • 2 recente pasfoto’s (zwart-wit of kleur).

Het toeristenvisum is eventueel in Thailand nog te verlengen met 30 dagen.

Non-Immigrant visum

Met een non-immigrant visum kun je maximaal 90 dagen in Thailand blijven.Ga je vanwege pensioen, werk, stage etc. naar Thailand dan kun je een non-immigrant visum aanvragen.

Het non-immigrant visum is te verdelen in een aantal categorieën:

 • O: voor pensioen (50 jaar of ouder)
 • ED: voor studie en studiestage
 • B: voor werk en werkstage

Met dit visum kun je maximaal 90 dagen in Thailand verblijven.

Het non-immigrant visum kost € 60,-.

Verder heb je nodig:

 • een paspoort dat bij vertrek uit Thailand nog tenminste 6 maanden geldig is. Ook dient er nog minimaal één geheel vrije bladzijde in te zitten.
 • ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen bij het Consulaat of downloaden via www.thaiconsulate-amsterdam.org.
 • 2 recente pasfoto’s (zwart-wit of kleur)
 • bewijs van reden aanvraag non-immigrant visum

Het is ook mogelijk om een visum aan te vragen voor de termijn van één jaar. Je krijgt dan een visum voor meerdere bezoeken (entries). Iedere 90 dagen moet je wel de grens van Thailand over. Echter kun je deze formaliteit tegenwoordig vaak ook bij een plaatselijk kantoor van immigration in Thailand afhandelen.

Deze zgn. multiple kost € 120,-.

Wil je een jaar in Thailand verblijven dan dien je:

 • een bewijs te tonen van een Thaise bankrekening met tenminste
 • 800.000 Bath (± € 20.000) in contanten of
 • een geverifieerd maandinkomen van tenminste 65.000 Bath (± € 1.600)

Retiree visum (Retirement Visum)

Ben je 50 jaar of ouder dan kun je voor bezoek aan Thailand gebruik maken van het retiree visum. Dit is een soort pensioenvisum waarvan je gebruik kan maken als je 50 jaar of ouder bent.

In eerste instantie vraag je bij de Thaise ambassade in Nederland een eerste non-immigrant visum (single entry) aan. Hiermee kun je vervolgens 90 dagen in Thailand verblijven.

Vervolgens vraag je bij het immigration office in Thailand een multiple jaarvisum aan.

Je dient wel in Nederland (of België) bij de ambassade een brief mee te nemen waarin staat dat je met pensioen wenst te gaan naar Thailand. Verder een bewijs van 800.000 Bath op een Thaise bankrekening of een inkomen van niet minder dan 65.000 Bath per maand.

Als je deze gegevens samen met benodigde documenten als paspoort, pasfoto en aanvraagformulier indient bij het immigration office heb je in de regel binnen een uur dit één-jarige pensioenvisum op zak.

Kosten voor dit visum zijn 500 Bath (± € 13).

Je hebt bij een retiree visum wel de plicht om je elke 90 dagen te melden bij het immigration office. Dit hoeft niet persoonlijk maar kan ook per aangetekende brief. Je riskeert een boete als je je niet, of niet tijdig meld.

De Thaise regering is bezig met een wetsvoorstel om de verblijfsduur van het retirment visum te verlengen tot een periode van 10 jaar.

Permanente verblijfsvergunning

Als je 3 jaar ononderbroken een non-immigrant jaarvisum hebt gehad kun je een permanente verblijfsvergunning voor Thailand aanvragen. Je kunt deze vergunning reeds aanvragen zodra  de 3e verlenging is verkregen.

Een permanente verblijfsvergunning voor Thailand is wel gequoteerd tot maximaal 100 aanvragen per nationaliteit per jaar.

Thaise staatsburgerschap:

Het Thaise staatsburgerschap kun je eventueel aanvragen nadat je 3 jaar een permanente verblijfsvergunning voor Thailand hebt gehad.

Ook het Thaise staatsburgerschap is gequoteerd tot maximaal 100 aanvragen per nationaliteit per jaar.

Visa runs

Diverse reisorganisaties in Thailand organiseren tours voor het maken van een visa run.Als de periode van verblijf bijna afgelopen is dien je een visa run te ondernemen. Hiervoor ga je even de grens van Thailand over. In Thailand zijn diverse reisorganisaties die trips aanbieden voor het maken van een visa run. Natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid een visa run maken. Heb je een nieuw visum nodig dan dien je contact op te nemen met de Thaise ambassade of consulaat.

Voor verder informatie

Nederland:

Thai Consulaat Amsterdam

De Lairessestraat 127

1075 HJ  Amsterdam

tel. 020-4651532

open: ma t/m vr van 10.00 – 13.00 uur

www.thaiconsulate-amsterdam.org (ook voor downloaden visum-aanvraagformulier)

Thaise Ambassade Den Haag

Laan Copes van Cattenburgh 123

2585 EZ  Den Haag

tel. 070-3450766

open: ma t/m vr van 10.00 – 13.00 uur

www.thaiembassy.org/hague

In Noord Thailand kun je een visa run maken door de grens met Myanmar (Birma) over te gaan. Voor België:

Thaise Consulaat te Antwerpen

Onze Lieve Vrouwestraat 6

2600 Antwerpen (Berchem)

tel. 0495-229900

open: ma t/m vr van 08.45 – 12.30 uur  (op ma tevens van 13.30 – 16.00 uur en op vr tevens van 13.30 – 15.00 uur)

www.thaiconsulate.be

Thaise Ambassade te Brussel

Chaussee de Waterloo 876

1000 Brussels

tel. 02-6406810

open: ma t/m vr van 09.30 – 12.00 & 14.00 – 15.00 uur

www.thaiembassy.be

Commerciële visumbureaus

Wil je niet zelf je visum Thailand aanvragen? Dan kan je dit ook door een commericeel visumbureau laten doen.

Gerelateerde weblog- en nieuwsberichten:

Nieuw toeristen visum Thailand voor 6 maanden

Problemen met Border Runs in Thailand

Thailand en buurlanden standaardiseren grensposten

Top 10 meest valide paspoorten ter wereld

30 dagen extra in Thailand zonder visum

Meer gerelateerde weblog- en nieuwsberichten