Pha Chanadai, eerste ochtendzon in Thailand

Geniet van de zonsopgang.

Pha Chanadai, gelegen in de provincie Ubon Ratchathani in het oostelijk deel van Thailand, dient als referentiepunt voor de officiële tijd van de zonsopgang in het Koninkrijk. Dezelfde rol is weggelegd voor Phromthep Cape op Phuket, maar dan voor de zonsondergang. Elke ochtend ziet de beroemde klif in het Pha Taem National Park de eerste gouden zonnestralen van de dageraad aan de horizonlijn. Een indrukwekkende en onvergetelijke scene in de ‘Grand Canyon’ van Thailand.

Spectaculair uitzicht.

Pha Chanadai, Pha Taem en andere zandsteenrotsen in het Nationale Park van Thailand hebben alle zicht op het oosten met uitzicht over de rivier de Mekong, welke hier fungeert als een natuurlijke scheiding tussen Thailand en het zuiden van Laos. Vanaf de Pha Chanadai, welke 440 meter boven de zeespiegel ligt, heb je een spectaculair uitzicht op de grensrivier en het bergketen Dan Laos aan de overkant van de rivier. Vooral in de winterperiode kun je hier genieten van prachtig panorama als er een mistdeken boven de Mekong rivier hangt.

Indrukwekkende natuur.

Vanwege de afgelegen locatie en de niet zo handige toegang wordt Pha Chanadai niet massaal bezocht. De klif is te bereiken via een wandelpad waarbij je onderweg de schoonheid van de natuur kunt bewonderen. Hoewel je de zonsopgang zelf natuurlijk het hele jaar door kunt bezoeken is de beste tijd om te genieten van het toegangspad de periode aan het eind van de regentijd tot aan het begin van de winterperiode, ruwweg tussen eind oktober en begin december. Gedurende deze periode kun je naast de schitterende rotsformaties, groene bossen en verschillende watervallen ook genieten van honderdduizenden, zo niet miljoenen, kleine bloesems van een verscheidenheid van wilde planten welke alleen actief zijn tijdens de natte maanden.

Hoe bereik je Pha Chanadai?

Om Pha Chanadai voor de dageraad te bereiken moet je overnachten op Dong Na Tham, een ranger basis, gelegen op een kilometer van de klif. Hier bevindt zich een camping waar je tenten en slaapzakken kunt huren. De camping is uitgerust met gemeenschappelijk toiletten. Een extra bonus tijdens een overnachting op Dong Na Tham is de nachtelijke hemel vol sterren, vooral tijdens maan- en wolkenloze periodes, daar het gebied vrijs is van storende stedelijke verlichting.

Per mountain bike naar Pha Chanadai.

Er loopt door dit gebied ook een fascinerend off-road pad dat ideaal is voor mountainbikers van alle niveau. Het zandstenen terrein, dat ook Pha Chanadai aandoet, is ruig maar niet te ruw. De beklimmingen zijn zacht en het natuurlijke landschap langs de weg is heerlijk. De trial heeft een dubbel spoor en heeft een totale lengte van 15 kilometer.

Praktische informatie.

Route:

Vanuit Khong Chiam, gelegen op 110 kilometer ten oosten van de stad Ubon Ratchathani, ga je noordwaarts richting Ban Na Pho Klang en vervolgens neem je de zijweg naar de tempel genaamd Wat Tham Patihan. De trailhead naar Pha Chandadai begint op de parkeerplaats naast de toegangsweg naar de tempel.

Parkeren:

Er is een parkeerplaats aan het einde van de verharde weg in de buurt van Wat Tham Patihan. Maar als je voertuig een goede bodemvrijheid heeft en als je wilt kamperen in de buurt van de klif kun je doorrijden tot aan de ranger basis.

Eten en drinken:

Breng je eigen eten en drinken mee. De dichtstbijzijnde stad is Khong Chiam.

GPS coördinaten:

Trailhead:  15.59002, 105.57315

Ranger basis:   15.62013, 105.60685

Naast de zonsopgang bij Pha Chanadai en het Pha Taem National Park is ook de Mae Nam Son Si (twee kleuren rivier) een bijzondere attractie in Ubon Ratchathani.