Phra Nakhon Khiri: Koninklijk paleis Phetchaburi

Unieke architectuur en Thaise geschiedenis.

Relatief weinig toeristen op hun weg van Bangkok naar de zuidelijke stranden van Hua Hin en Cha-am of andere plekken aan de Golf van Thailand stoppen bij de kleine stad Phetchaburi. Maar voor diegenen die geïnteresseerd zijn in architectuur of de Thaise geschiedenis verdient het Koninklijk paleis Phra Nakhon Khiri, een zomerpaleis dat hier werd gebouwd door koning Mongut (Rama IV), nader onderzoek. Het paleis is onderdeel van een eclectische verzameling van gebouwen in een mix van Thais, Europees en Chinees ontwerp en spreidt zich uit over drie aparte heuveltoppen met een panoramisch uitzicht over de stad Phetchaburi en het omliggende platteland.

Voormalig zomerpaleis van de Koninklijke familie.

Het paleis, dat in 1979 werd uitgeroepen tot historisch park, ligt zo’n 130 kilometer ten zuiden van Bangkok. Het is gelegen op een heuvel van bijna 100 meter en heeft een dominante aanwezigheid in het gebied. Na zijn voltooiing in 1858 kreeg het de formele naam Phra Nakhon Khiri, hoewel veel locals het Khao Wang (Palace Hill) noemen. In de hoogtijdagen was dit een bloeiend complex van religieuze bouwwerken, villa’s en Koninklijke gebouwen. Rama IV en Rama V gebruikten Phra Nakhon Khriri als zomerpaleis en een plaats om belangrijke gasten te vermaken.

Hoewel Phra Nakhon Khiri niet meer door de Thaise Koninklijke familie wordt gebruikt zijn er bij dit koninklijk erfgoed nog steeds bepaalde protocollen van toepassing. Zo dien je als bezoeker je knieën en schouders te bedekken.

De drie heuvels van Phra Nakhon Khiri.

West heuvel

Het historisch park is eigenlijk verdeeld over drie heuvels. Op de west heuvel ligt het Koninklijk Paleis waarin tevens een nationaal museum is gevestigd.

Een van de belangrijkste gebouwen hier is Phra Nang Thi Phet Phum Phairot Throne Hall, het grootte gebouw van het paleis. De koning had in dit gebouw zijn persoonlijke leefruimte, zoals slaapkamer, eetkamer en kleedkamer. De kamers en de Koninklijke spullen geven een goede indruk hoe de Thaise Royals hier toen leefden. Een ander belangrijk gebouw is de Phra Nang Thi Pramot Mahaisawan, dat werd gebruikt als het slaapvertrek van de koningin.

De Phra Nang Thi Wetchayan Prasat werd gebruikt voor het bidden en heeft de vorm van een prang, een bouwstijl die oorspronkelijk werd gebruikt in de Khmer-architectuur afkomstig uit Cambodja. De Ho Chatchawan Wiang is een toren welke door koning Mongkut werd gebruikt als observatorium. De koning was erg geïnteresseerd in wetenschap, innovatie en sterrenkunde en stond bekend als “de vader van de Thaise wetenschap”. Verder staan er nog een aantal kleinere gebouwen die gebruikt werden als stallen, keuken en ruimtes voor bewakers en bedienden. Het paleis wordt beschermd door een fort, gelegen op elke hoek van het complex.

Centrale heuvel

Op de centrale heuvel staat een 40 meter hoge witte chedi, genaamd Phra That Chom Phet. Deze bestaande pagode werd door koning Mongkut gerenoveerd en binnenin werden relikwieën van Boeddha geplaatst. Phra That Chom Phet vormt een opvallende mijlpaal voor reizigers die per spoor tussen Bangkok en Hua Hin reizen. De centrale heuvel is een geweldige plek om het Koninklijke paleis op de west heuvel en de Phra Kaew tempel op de oost heuvel te bekijken.

Oost heuvel

De oost heuvel is de plek waar Wat Phra Kaew Noi ligt. Deze Koninklijke tempel werd gebouwd in dezelfde klassieke Thaise bouwstijl als de Wat Phra Kaew (ook wel bekend als de tempel van de Emerald Buddha) bij de Grand Palace in Bangkok, maar is een stuk kleiner. De enorme rode pagode, Chedi Deang, is zeer herkenbaar en kan al van grote afstand gezien worden.

Vervoer naar de top van de heuvel.

Voor een bezoek aan het historisch park kun je beste beginnen met de west heuvel. Deze heuvel is eenvoudig te bereiken met een kabelbaan. Wandelen naar de top is een andere optie. Op je weg naar boven zul je waarschijnlijk apen tegen komen. Deze kunnen echter behoorlijk brutaal zijn. Als ze je zien eten zullen ze proberen dit van je af te pakken. Vanaf de west heuvel is het een aangename wandeling naar de andere twee heuvels.

Openingstijden en toegangsprijzen.

Het Phra Nakhon Khiri historisch park is dagelijks geopend van 8.30u tot 16.30u. De toegangsprijs bedraagt THB 150 (ca. € 3,50). Als je geen zin hebt in een trappenwandeling naar de heuvel kun je voor THB 50 (ca. € 1,15) de kabelbaan nemen.

Van Bangkok naar Phra Nakhon Khiri.

Phra Nakhon Khiri is vanuit Bangkok of Hua Hin en Cha-am prima als dagje uit te bezoeken. De meest handige en snelste manier is per taxi. Je kunt ook de trein nemen of de bus nemen. De treinreis vanuit het Hua Lamphong treinstation in Bangkok naar Petchaburi duurt ongeveer twee en een half uur. Het beste kun je dan de trein van 8.05u nemen, dan kom je in Petchaburi aan om 10.40u. Vanaf het treinstation kun je dan verder een lokale bus of taxi nemen. Bussen naar Petchaburi vertrekken in Bangkok vanaf de Southern Bus Terminal (Sai Tai), gelegen in het stadsdeel Thonburi. De busreis duurt ook ongeveer twee en een half uur.