Piek in vraag naar hondenvlees in Vietnam tijdens Chinees Nieuwjaar

Veel honden worden vanuit Thailand naar Vietnam gesmokkeld.

Het Chinese Nieuwjaar is een gevaarlijke tijd voor honden in Thailand. Rond deze periode van het jaar is er traditioneel een piek in de vraag naar hondenvlees in Vietnam. Hondensmokkelaars reizen normaliter het hele jaar door heel Thailand af op zoek naar zwerfhonden, maar vanwege de stijgende vraag in de wintermaanden worden er in deze periode van het jaar in Thailand ook veel honden opgekocht en gestolen. De recente overstromingen in Thailand waren overigens voor de hondensmokkelaars een zegen. Vele verloren en ontheemden honden waren voor hen een makkelijk doelwit.

Hondenvlees wordt in veel Aziatische landen beschouwd als een delicatesse en wordt verondersteld om geluk te brengen. Hoewel de handel in honden voor consumptie in Thailand verboden is worden in het Mekong gebied jaarlijks naar schatting rond de 500.000 honden verkocht en vervolgens over de grens naar Vietnam gesmokkeld.

Honden worden levend gevild en gedood.

Wanneer de honden in Vietnam aankomen en niet zijn gestorven door verstikking of verhongering staat hen een pijnlijke dood te wachten. Omdat men beweert dat stresshormonen het honden vlees malser en smakelijker maken worden de honden op verschrikkelijke manieren gedood. Op de markten in Vietnam brengt een hond doorgaans 500 tot 1000 THB op (12 tot 24 euro). Rashonden gaan vaak voor veel hogere prijzen naar het zuiden van China.