Politie Bangkok ontruimt protestkampen

Twee doden en veertigtal gewonden.

De politie in Bangkok is in het centrum van de stad begonnen met het ontruimen van enkele protestkampen. Sinds een aantal maanden blokkeren tegenstanders van de regering van premier Yingluck hier de toegang tot diverse overheidsgebouwen en houden ze enkele verkeerspunten bezet. Hoewel het aantal demonstranten de laatste weken aanzienlijk is afgenomen kunnen vele regeringsfunctionarissen nog steeds niet aan het werk en wordt het openbare leven in de stad op een aantal plekken gefrustreerd.

Tot nu toe had de politie nagelaten de demonstranten te verwijderen, maar gisteren kondigde de politie aan dat een aantal protestkampen zouden worden ontruimd. Een aantal ontruimingen hebben geleid tot botsingen tussen de politie en betogers. Hierbij zouden een agent en een burger om het leven zijn gekomen. Verder is melding gemaakt van een veertigtal gewonden. Er zouden een honderdtal demonstranten zijn opgepakt.

Thailand wordt sinds 2006 geplaagd door politieke onrust, toen Yingluck’s broer, oud-premier Thaksin Shinawatra werd beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik en verdrongen door een militaire coup. Sindsdien wedijveren zowel aanhangers als tegenstanders van Thaksin om de macht.