Gebied rondom Preah Vihear al jaren onderdeel van grensconflict.
In het grensgebied tussen Cambodja en Thailand ligt het bekende Preah Vihear tempelcomplex. Het tot een ruïne vervallen hindoeïstische complex stamt uit de 9e eeuw en werd in 2008 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Al jaren is de vraag in welk land de Preah Vihear nu precies ligt onderdeel van een grensconflict tussen Cambodja en Thailand. Beide landen hebben troepen in het gebied gelegerd die af en toe slaags raken. De betrekkingen tussen Cambodja en Thailand zijn onder de Thaise regering van premier Yingluck aanzienlijk verbeterd.
Grote toename aantal bezoekers.
Ondanks de aanwezigheid van de militaire troepen wint de historische Preah Vihear tempel in toenemende mate aan populariteit bij toeristen. In 2012 bezochten bijna 90.000 toeristen het tempelcomplex, een stijging van 87% t.o.v. 2011. Het aantal buitenlandse toeristen steeg zelfs met bijna 150%. De toename van de bezoekersaantallen zijn het gevolg van een goede beveiliging langs het grensgebied waardoor het makkelijker is geworden Preah Vihear te bezoeken. Ook de verbetering van de nationale wegen vanuit Siem Reap en Phnom Penh richting het tempelcomplex hebben bijgedragen aan een toename van het aantal bezoekers vanuit Cambodja.
Bijzonder hindoeïstisch tempelcomplex.
Preah Vihear is een uniek architectonisch complex bestaande uit een serie van gebouwen (heiligdommen) die door een systeem van paden en trappen met elkaar verbonden zijn. Hindoeïstische tempels zijn gewoonlijk georiënteerd op het oosten. De Preah Vihear tempel is echter gericht op het noorden, iets wat zeer ongebruikelijk is voor hindoe tempels. De tempel werd gebouwd tijdens het bewind van de Khmer en ligt bovenop een steile 525 meter hoge rots in het Dangrek gebergte. Vanuit het complex heb je een kilometers wijds zicht over de vlakte. Als gevolg van zijn bijzondere en afgelegen ligging is het Preah Vihear tempelcomplex bijzonder goed bewaard gebleven.