Rechtbank Thailand vernietigd algemene verkiezingen

Verkiezingen zijn niet op dezelfde dag gehouden.

De algemene verkiezingen die begin februari in Thailand werden gehouden zijn door het Thaise Koninklijk Grondwettelijk Hof ongeldig verklaard. Het belangrijkste punt in deze kwestie was dat de verkiezingen niet in heel Thailand op dezelfde dag hebben plaatsgevonden. Vanwege het blokkeren van stemhokjes door anti-regering groeperingen konden de verkiezingen in Thailand niet op dezelfde dag gehouden worden. Hoewel de rechterlijke beslissing kan worden gezien als een manier van het creëren van meer tijd voor alle partijen om een oplossing voor de politieke crisis te bereiken, zet het ook een potentieel riskant precedent voor toekomstige verkiezingen in Thailand.

Hoewel de steun voor protesten tegen de regering aanzienlijk gedaald is heeft protestleider Suthep Thaugsuban verklaard elke poging om opnieuw verkiezingen uit te voeren te zullen saboteren, tenzij de eisen voor hervormingen worden geaccepteerd. Op dit moment spelen de belangrijkste acties zich niet meer op straat af maar bij de rechtbank. De komende weken worden een aantal belangrijke juridische uitspraken verwacht. Intussen zeggen partijen zich voor te bereiden op nieuwe protestacties, maar deze zullen waarschijnlijk opnieuw beperkt blijven tot specifieke gebieden van Bangkok.

Wat betekent dit voor de toeristen?

Het is nog volstrekt onduidelijk wat er zal gebeuren in Thailand. Vanuit toeristisch oogpunt is er nog steeds het punt van ‘het ligt eraan waar je in Thailand bent’. Het land blijft gastvrij voor toeristen en de meerderheid van de gewone Thaise mensen zijn ziek en moe van de politieke capriolen in hun land en willen gewoon hun normale dagelijkse leven in vrede. De opheffing van de noodtoestand in Bangkok die onlangs werd afgekondigd was een welkome ontwikkeling, maar de politieke crisis is nog niet voorbij en kan nog zeker maanden voortslepen.

Toeristen die naar Thailand willen afreizen hoeven echter niet in paniek te raken of hun reisplannen te annuleren. Zowel Bangkok als andere delen van Thailand zijn veilig om te bezoeken, maar men wordt wel geadviseerd uit de buurt te blijven van politieke bijeenkomsten. Gebruik je gezond verstand en vermijd stellingname betreffende de Thaise politiek en Thaise monarchie.