Reis je de komende periode naar Thailand?

Richtlijnen en aanbevelingen na overlijden koning Thailand.

Grand Palace BangkokAan het overlijden van de populaire koning Bhumibol Adulyadej wordt in Thailand veel aandacht besteed. Het rouwproces is inmiddels in volle gang en een ieder heeft de mogelijkheid om bij de Grand Palace zijn of haar respect of medeleven te tonen. De gebeurtenis heeft verder geen invloed op reizen naar Thailand en alle reizen  gaan dan ook gewoon door. Wel heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken haar reisadvies naar Thailand aangepast.

De rouwperiode zal haar impact hebben op het dagelijks leven in Thailand, en dus ook voor de vele toeristen die in het land verblijven.

Informatie en adviezen:

 1. Veel Thais dragen zwarte of witte rouwkleding en / of rouwbanden waarvan velen dit voor een vrij lange tijd zullen doen. Dragen van deze kleding is echter niet verplicht maar wordt wel zeer gewaardeerd. Van toeristen verwacht niet dat men rouwkleding zal dragen maar men hoopt wel dat men er rekening mee houdt dat het land in rouw verkeert. Respectvol gekleed gaan wordt dan ook uiterst op prijs gesteld.
 2. Van toeristen wordt verder verwacht dat men zich normaal en respectvol zal gedragen, wat o.i. in principe voor een ieder eigenlijk altijd al een normale gang van zaken is.
 3. Alle bezienswaardigheden alsmede toeristische attracties zijn geopend als normaal m.u.v. de Wat Phra Kaew Tempel en Grand Palace waar het rouwproces plaatsvindt.
 4. De overheid heeft eigenaren van bars en / of andere entertainment zaken om samenwerking gevraagd om met het rouwproces zo respectvol mogelijk om te gaan. Het is echter aan de eigenaren zelf over hoe men hier invulling aan wenst te geven.
 5. Traditionele en culturele bijeenkomsten gaan door als gebruikelijk alhoewel sommige evenementen wellicht zullen worden aangepast en / of van tijdstip zullen veranderen.
 6. Openbaar vervoer zoals bussen, treinen, vliegtuigen, boten enz. gaan door als gebruikelijk en verlopen volgens normale schema’s.
 7. Winkels en banken zijn als normaal geopend evenals overheidskantoren.
 8. De overheid heeft maatregelen genomen om overal in het land alles zo normaal en veilig mogelijk te laten verlopen.
 9. Alcohol is in hotels en op vele andere plaatsen gewoon verkrijgbaar.
 10. Grote en feestelijke evenementen, zoals bijvoorbeeld concerten, zijn voor voorlopig afgelast en/of naar een ander tijdstip verschoven.
 11. Ondanks het rouwproces zal de Thai toeristen blijven verwelkomen en er alles aan doen om ze van een fijne vakantie te laten genieten.
 12. In tegenstelling tot bepaalde berichten in kranten en/of andere media informeren wij u dat alles bijzonder rustig en respectvol verloopt en er van onrust en/of chaos absoluut geen sprake is. Verder is er momenteel geen enkele aanwijzing dat bepaalde groepen of individuen voornemens zouden zijn om de orde te verstoren.
 13. Op straat zijn meer politie en veiligheids beambten dan gebruikelijk om op drukke plaatsen alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.
 14. Het paleis heeft aangekondigd dat het ongeveer een jaar zal duren voordat de nieuwe koning gekroond zal worden, dit omdat de kroonprins tijd wenst te nemen en te geven om eerst het rouwproces voor een ieder in alle rust te doen laten verlopen.