Reizen met de taxi in Bangkok.

In Bangkok is de chauffeur van de taxi-meter verplicht om de meter aan te zetten.

Het taxi-systeem in Bangkok is de meter-taxi. Dit systeem werd destijds ingevoerd om een eind te maken aan het oplichten van de passagiers door de taxi-chauffeurs. Door zelf te onderhandelen met de passagier konden de chauffeurs een hogere prijs bedingen. Vooral toeristen waren hiervan vaak de dupe.

Een rit met een taxi-meter in Bangkok start met een bedrag van 35 Bath (ca. € 0,70) voor de eerste 2 kilometer. Daarna wordt 2 bath per halve kilometer berekend. Bij stilstand wordt 1 bath per minuut geteld en wil men over de snelweg dan wordt de tol doorberekend aan de passagier.

De chauffeur van de taxi-meter is verplicht om zijn meter aan te zetten. Doet hij dit niet wijs hem hier dan op. Ga je naar een bestemming buiten Bangkok dan dien je over de ritprijs te onderhandelen.

Niet elke taxi-meter in Bangkok heeft dezelfde kleur.

Elke taxi-meter is in Bangkok te herkennen aan ‘taxi-meter’ op het dak. Verder heeft elke taxi een individueel nummer van vier cijfers op beide achterdeuren en bevindt zich links achter de voorruit een rood lampje. Dit lampje brand als de taxi vrij is.

De taxi-meter in Bangkok is er in verschillende kleuren. De kleurenschema’s van de taxi’s zijn vastgesteld door het ‘land transportation center’. Een donkergroen-gele taxi is eigendom van de bestuurder zelf. Een lichtblauw-rode taxi is eigendom van een coöperatie en wordt bestuurd door een privébestuurder. Bedrijven met meer dan 1000 taxi’s hebben een eigen kleur met daarop een wit logo.

Het wenken van een taxi

Het wenken van een taxi verloopt in Thailand iets anders dan wij hier gewend zijn. Steek je gestrekte arm en vingers niet omhoog, men ziet dit in Thailand namelijk als een oneerbaar gebaar. Richt daarentegen je arm juist schuin naar beneden. Zo ook je handpalm naar beneden en beweeg je vingers snel heen en weer.

Lees hier verder over het openbaar vervoer in Bangkok.