Reizen met de tuk tuk in Thailand

De tuk tuk is zeer wendbaar in het drukke stadsverkeer.

De tuk tuk (spreek uit: toek toek) is een typische Aziatisch vervoermiddel. Met name in Thailand is het een bekende vorm van openbaar vervoer. De naam ontleend dit vervoermiddel aan zijn typische toek-toek geluid dat wordt voortgebracht door zijn gebruikte tweetaktmotor. De tuk tuk heeft drie wielen en de zitplaatsen zijn overdekt.

De tuk tuk is zeer wendbaar in het stadsverkeer wat in een drukke stad als Bangkok dan ook erg praktisch is. Omdat de tuk tuk makkelijker tussen het verkeer kan doorrijden dan de gewone taxi’s zijn ze vaak een stuk sneller.

De tuk tuk is in Thailand een nationaal symbool.

De tuk tuk werd zo’n 50 jaar geleden vanuit Japan naar Thailand ingevoerd en is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de nationale symbolen van Thailand. Het is dan ook een favoriet vervoermiddel onder de toeristen. Je vindt de tuk tuk in de grotere Thaise steden.

Spreek van te voren een prijs af.

Als je met een tuk tuk wilt meerijden dien je van te voren een prijs af te spreken met de chauffeur. Doe je dit niet dan heb je grote kans dat de chauffeur bij aankomst een veel te hoge prijs in rekening brengt. Van te voren onderhandelen over de ritprijs met de tuk tuk is in Thailand een ‘must’ daar de eerste prijs die een tuk tuk chauffeur je geeft meestal te hoog is. Dit is bij buitenlanders vrijwel altijd het geval. Onderhandel met een glimlach op je gezicht en je krijgt de beste prijs.

Een reële prijs voor een rit met de tuk tuk is een bedrag dat niet hoger is dan dat de reis met een meter-taxi zou kosten. Een rit van 8 kilometer met de tax-meter in Bangkok kost 100 Bath (ca. € 2.-). Aangezien de tuk tuk chauffeurs vaak uit de armere milieus komen is spreken ze over het algemeen slecht Engels.

Wil je meer weten over het reizen in Thailand?