Wat is het risico van het zika virus in Thailand?

Waar heerst het zika virus?

Sinds de uitbraak van het zika virus in Brazilië in mei 2015 heeft het zich verspreid over verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika. Inmiddels kampen ook diverse landen in Afrika en Zuidoost-Azië met het zika virus. De Thaise gezondheidsautoriteiten hebben in 2016 tot nu toe ongeveer 200 gevallen van infectie van het virus bevestigd. Andere landen in regio, waaronder Maleisië, Singapore en de Filippijnen hebben ook gevallen van zika infectie gemeld.

Wat is het zika virus?

Het zika virus wordt verspreid door de denguemug, ook wel gelekoortsmug genoemd. In de meeste gevallen is de infectie niet schadelijk en krijg je helemaal geen klachten. Bekende symptomen van infectie zijn koorts en uitslag. Maar vaak zijn deze na een week weer verdwenen. Echter, voor zwangere vrouwen kan een infectie mogelijke schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind.

Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen?

Muggen zijn in Thailand een feit, maar er zijn diverse manieren om de kans om gestoken te worden te verkleinen. Deze irritantelingen hebben doorgaans de neiging om actief te zijn bij zonsopgang en zonsondergang, maar de denguemug die gekoppeld is aan het zika virus, kan ook overdag actief zijn. Het is daarom belangrijk om in gebieden waar het zika virus voorkomt, zowel overdag als in de vroege avond muggenwerende maatregelen te nemen.

  • Draag lichaamsbedekkende kleding (lange mouwen, lange broek)
  • Gebruik een adequaat muggenwerend middel dat DEET bevat. (Kinderen jonger dan 2 jaar en zwangere vrouwen mogen alleen middelen gebruiken met maximaal 30% DEET.)
  • Slaap onder een klamboe welke is behandeld met insecticide.

Zwangere vrouwen en reizigers met een immuunstoornis of een chronische ziekte worden geadviseerd voor vertrek zich te laten informeren bij behandelend arts over de voorgenomen reis.

Advies voor zwangere vrouwen die naar Thailand reizen

Zwangere vrouwen en reizigers met een immuunstoornis of een chronische ziekte worden geadviseerd met hun behandelend arts de reisplannen te bespreken. Dit geldt voor alle landen waar het zika virus is vastgesteld. In sommige gevallen kan worden geadviseerd om niet-essentiële reizen naar landen waar er een actieve zika virusoverdracht heerst uit te stellen.

Meer over muggen lees je in ‘Malaria en muggen in Thailand’.