Royal Barge Procession Bangkok 22 oktober 2011.

Traditie en spektakel over de Chao Phraya rivier.

Een van de grootste spektakels in het Koninkrijk Thailand is ongetwijfeld de Royal Barge Procession. Deze waterprocessie op de Chao Phraya rivier te Bangkok, welke alleen gehouden wordt ter ere van speciale Nationale gelegenheden, is een oude Thaise traditie welke in 1959 door Koning Bhumibol nieuw leven werd ingeblazen. Slechts 16 keer heeft de adembenemende Royal Barge Procession onder het bewind van Koning Bhumibol plaatsgevonden. De laatste keer dat de Royal Barge over de Chao Phraya rivier trok was in 2007, ter gelegenheid van de 80 jarige verjaardag van Koning Bhumibol.

Ter gelegenheid van de 84e verjaardag van Koning Bhumibol (5 december) heeft admiraal Apiwat Sriwattana namens het comité voor de Royal Barge Procession aangekondigd dat de Koninklijke Thaise Marine dit jaar weer een processie zal organiseren. De Royal Barge Procession zal plaats vinden op 22 oktober 2011.

Bedevaart naar Wat Arun.

Leden van de Koninklijke familie zullen tijdens de Royal Barge Procession een bezoek brengen aan Wat Arun (Tempel van de Dageraad). De leden van het Koninklijk Huis zullen hier voedsel en nieuwe kleren aanbieden aan de monniken van Wat Arun. Het in Thailand diep vereerde Boeddhabeeld ‘Phra Buddha Singh’ wordt in de historische processie meegedragen. De Royal Barge Procession vindt doorgaans plaats tijdens de volle maan in oktober/november. De bedevaart is bekend als ‘Tawt Kathin Luang’ (Koninklijke Kathin Ceremonie) en wordt uitgevoerd in overeenstemming met de oude heilige rituelen.

Vloot van 52 schepen.

De Royal Barge Procession op 22 oktober bestaat uit een vloot van 52 traditionele schepen (4 grote Koninklijke schepen, 10 schepen met dierlijke boegbeelden en 38 kleinere schepen), welke verdeeld zijn in 5 eenheden. De totale vloot is 1.280 meter lang en 110 meter breed. In totaal zullen 2.200 manschappen van de Koninklijke Thaise Marine in de vloot als roeier dienen.

Kroonprins Maha Variralongkorn zal in opdracht van Koning Bhumibol de Royal Barge Procession en de ceremonie bij Wat Arun voorzitten. Om 3.30u zal de kroonprins op de Vasukri pier aan boord gaan van het Koninklijke schip ‘Suphannahongse’. De processie over de Chao Phraya duurt ongeveer 55 minuten en de hele officiële plechtigheid zal om ongeveer 17.30u eindigen. De Royal Barge Procession speelt zich af op de Chao Phraya rivier tussen Thonburi Bridge en Phra Phutta Yodfa Bridge.

Repetities voor de Royal Barge Procession 2011.

Voorafgaand aan de Royal Barge Procession van 22 oktober 2011 zullen in de periode van 26 augustus tot 8 oktober een totaal van 8 repetities gehouden worden. Op dit moment staan er generale repetities gepland voor 13 en 18 oktober.

Lees hier verder over de Royal Barge Procession & bekijk onze fotopresentatie.