Sanctuary of Truth, tempel, kunstwerk en monument

Verrassend heiligdom in Pattaya.

Het Sanctuary of Truth, in het Thai ook wel Wang Boran en Prasat Mai genoemd, is een excentriek tabernakel in het noordelijk deel van de badplaats Pattaya. Het opmerkelijke heiligdom is een gigantisch volledig uit hout opgebouwd complex geconstrueerd volgens oude Thaise vindingrijkheid (geen metalen spijkers). Het project is in 1981 gestart als een idee van de Thaise zakenman Lek Viryaphant (1914 – 2000) die zijn fortuin heeft uitgegeven aan dit en andere erfgoedprojecten om oude bouwtechnieken en met uitsterven bedreigde architecturen te bewaren. Volgens planning zou het Sanctuary of Truth in 2025 voltooid moeten zijn.

Je kunt het Sanctuary of Truth het best omschrijven als een visionaire leefwereld, deels kunstwerk, deels heiligdom en deels cultureel monument. Elke centimeter van het gebouw is bedekt met houtsnijwerk en sculpturen van traditionele boeddhistische en hindoeïstische motieven. Het is een artistieke consolidatie van eeuwen van religieuze mythen verenigd onder één dak.

Traditionele boeddhistische en hindoeïstische motieven.

Het volledige gebouw is opgetogen met sculpturen van traditionele boeddhistische en hindoeïstische motieven. De kunst en cultuur van het Sanctuary of Truth vormen een weerspiegeling van de oude oosterse religie en filosofie alsook cultuur en geschiedenis.

Het Sanctuary of Truth is even verbazingwekkend als de onconventionele ‘White Temple’ in Chiang Rai. Het complex heeft een geweldige structuur en hoewel nog steeds niet voltooid nu al een van de mooiste tempels van Thailand. Het is interessant om de gedetailleerde werkzaamheden van de vele Thaise ambachtslieden en kunstenaars die hier dagelijks werkzaam zijn te aanschouwen.

Praktische informatie.

Het Sanctuary of Truth ligt direct aan zee aan het einde van Naklua Soi 12, ongeveer 3 kilometer ten noorden van het centrum van Pattaya. De gemakkelijkste manier om het heiligdom te bereiken is per songthaew. De openingstijden zijn dagelijks van 8.00u tot 17.00u en de toegangsprijs bedraagt THB 450 (ca. € 11).

Wil je meer weten over dit verrassend heiligdom? Lees dan verder in ‘Sanctuary of Truth, opmerkelijk bouwwerk in Pattaya’.