Songkran feest 2015

Tal van festiviteiten tijdens traditioneel Thais Nieuwjaar.

Songkran is het traditionele Thaise (Boeddhistische) Nieuwjaar uit de Siamese tijd. Hoewel Thailand sinds 1940 Nieuwjaar viert op 1 januari blijven de traditionele gebruiken van reinigen, respect tonen en feest vieren levendig bestaan. In de grote steden duurt het Songkran vaak drie dagen tot een week. Er worden tal van culturele activiteiten georganiseerd waarbij er uitbundig wordt gefeest.

Het moderne Songkran wordt ook wel ‘het feest van het water’ genoemd. Water is een symbolische handeling voor het reinigen van geest en lichaam. Een typische uiting van het Songkran feest is dat iedereen elkaar nat mag gooien met water. Dit kan variëren van een beleefd verzoek om iemand voorzichtig een klein glaasje water over het hoofd te gieten tot het ongevraagd nat gooien of spuiten van voorbijgangers langs de weg.

Hieronder een overzicht van enkele locaties waar de oude tradities van het Songkran nog steeds worden nageleefd en gevierd:

Centraal Thailand

Bangkok (12-15 april)

Ayutthaya (13-15 april)

Noord Thailand

Chiang Mai (12-16 april)

Chiang Rai (13-15 april)

Mae Hong Son (13-15 april)

Phichit ((8-10 april)

Noordoost Thailand

Udon Thani (12-16 april)

Nong Khai (6-18 april)

Nakhon Ratchasima (13-15 april)

Zuid Thailand

Hat Yai, Songkhla (11-15 april)

Nakhon Si Thammarat (11-15 april)

Koh Samu, Surat Thani (12-14 april)

Phuket (13-15 april)

Wil je meer weten over het Songkran feest in Thailand? Lees dan verder op onze informatiepagina ‘Songkran, Water Festival in Thailand’ en bekijk de videopresentatie.