Status en aanzien in Thailand

Phu Yai en Phu Noi

Zoals in vele andere landen van de wereld worden ook in Thailand de sociale relaties bepaald door factoren zoals leeftijd, rijkdom en persoonlijke of politieke macht. Maatschappelijke verhoudingen worden vaak beheerst door verbindingen tussen ‘grote’ mensen (Phu Yai) en ‘kleine’ mensen (Phu Noi). Bij een ontmoeting met een nieuw individu wordt de sociale status in eerste instantie vaak beoordeeld aan de hand van de Phu Yai of Phu Noi.

Wanneer geniet je in Thailand aanzien?

Hoewel overheidsfuncties in Thailand over het algemeen slecht betaalde banen zijn prefereren de meeste Thai een overheidsbaan. Werken bij de overheid geeft prestige en zekerheid en dat zijn zaken die voor een Thai belangrijk zijn. Ambtenaren zullen er ook alles aan doen om hun baan te behouden. Ontslag is namelijk een grote vernedering in deze statusgevoelige samenleving.

Leraren genieten een groot aanzien en worden veel meer bewonderd dan iemand die in het bedrijfsleven een grote carrière maakt. Rijke mensen genieten weer wel aanzien en respect. Wat de particuliere banen betreft hebben mensen die op kantoor werken meer aanzien dan handarbeiders.

De meeste Thai hebben dus het liefst een baan met status. De inhoud en verdiensten van de baan zijn van veel minder belang. Status wordt in Thailand ook bepaald door de kleren die je draagt en de auto waarin je rijdt. Dat een auto een belangrijke rol speelt in de Thaise aanzien blijkt o.a. uit het feit dat in Bangkok veel mensen expliciet met hun auto naar hun werk rijden. Het reizen per openbaar vervoer geeft namelijk veel minder aanzien en levert soms zelfs gezichtsverlies op.

Het hebben van een lichte huidskleur heeft ook aanzien en veel Thaise vrouwen doen er dan ook alles aan om hun huid tegen het zonlicht te beschermen.

Wil je meer weten over tradities, gebruiken en gewoonten in Thailand? Lees dan verder op onze webpagina ‘Tradities, gebruiken en gewoonten in Thailand’.