Tempel van de Gouden Boeddha te Bangkok

Wat Traimit.

De indrukwekkend zittende sculptuur van Wat Traimit Witthayaram in Bangkok is ’s werelds grootste massief gouden Boeddha. De afmetingen van het standbeeld zijn indrukwekkend; meer dan 3 meter hoog en een gewicht van meer dan 5 ton. Maar het verhaal achter de Gouden Boeddha maakt het serene beeld des te opmerkelijker.

Geschiedenis van de Gouden Boeddha.

Het beeld van de Gouden Boeddha voert ons terug naar het Sukhothai koninkrijk, meer dan 700 jaar geleden. Net als vele andere waardevolle Boeddha beelden uit die tijd werd het beeld bedekt met gips om de werkelijke waarde te verhullen voor binnenvallende legers. Zelfs tijdens het bewind van Rama III in Bangkok (1824-1851) werd de sculptuur nog steeds bedekt met dit stucwerk. Niemand uit die tijd realiseerde zich de werkelijke waarde van het standbeeld dat destijds in relatieve anonimiteit gehuisvest was in Wat Phrayakrai. Wanneer de tempel uiteindelijk in verval raakte en werd verlaten, werd de Boeddha verplaatst naar Wat Traimit. Het immense standbeeld werd aangeboden aan diverse tempels in Bangkok, maar gezien de grootte en uitstraling van het beeld waren velen terughoudend om het aan te nemen.

Aangezien alleen Wat Traimit geïnteresseerd was werd het naar hier overgeplaatst. De abt van Wat Traimit besloot om een nieuwe tempel te bouwen waar het standbeeld gehuisvest kon worden. Het nieuwe heiligdom was pas echter in 1955 gereed. Tijdens het vervoer van het Boeddha beeld naar zijn nieuwe onderkomen raakte het standbeeld beschadigd. Hierdoor kwam de gouden onderlaag van het beeld in het zicht. Het standbeeld werd vervolgens gestript om de volledige schoonheid van de Gouden Boeddha te onthullen.

In 2010 werd de Gouden Boeddha verplaatst naar zijn huidige locatie in de hiervoor speciaal gebouwde Phra Maha Mondop in Wat Traimit. In het gebouw heeft de Gouden Boeddha een ereplaats op het hoogste niveau. Tevens zijn er een erfgoed centrum en tentoonstelling gehuisvest.

Hoe is Wat Traimit te bereiken?

De eenvoudigste manier om Wat Traimit met het openbaar vervoer te bereiken is per MRT metro naar Hualamphong. Neem op dit station uitgang 1 en loop over de Thanon Mitthaphap Thai-China Road in 5 minuten naar Wat Traimit. Je ziet hier een prominente decoratieve rode poort (Royal Jubilee Gate) voor je. Deze staat voor de symbolische ingang naar Chinatown.

De toegangsprijs voor de Gouden Boeddha bedraagt THB 40 (ca. € 1). Een extra ticket voor het erfgoed centrum en de tentoonstelling kosten THB 100 extra. Wat Traimit is dagelijks geopend van 9.00u tot 17.00u.

 

 

Wil je meer weten over wat er in Bangkok te zien en te beleven is? Lees dan verder op ‘Activiteiten en bezienswaardigheden in Bangkok‘.