Thailand Coup: Advies voor toeristen

Buitenlandse toeristen hebben vele vragen.

Alle vliegvelden in Thailand blijven open en de avondklok geldt niet voor mensen die het land binnenkomen en verlaten.Het is begrijpelijk dat reizigers zich zorgen maken over hun geplande reis naar Thailand. Eerst werd door het leger middels de krijgswet de staat van beleg afgekondigd en een paar dagen later volgde een militaire coup. Het klinkt allemaal onheilspellend als je voornemens bent om Thailand nu of in de nabije toekomst te bezoeken. Maar wat betekent dit eigenlijk voor toeristen?

Hoe zit het met de avondklok?

Met het aangaan van de militaire coup werd iedereen in Thailand verzocht de landelijke avondklok van 22.00u tot 5.00u in acht te nemen. Toeristen werd geadviseerd om tijdens deze uren in hun accommodatie te verblijven. Het is nog niet bekend hoeveel dagen de avondklok gehandhaafd zal worden. Uit eerdere ervaringen met soortgelijke situaties in Thailand duurt het meestal een aantal dagen voordat deze wordt opgeheven. Het is waarschijnlijk dat het naleven van de avondklok vooral geldt voor Bangkok.

De avondklok geldt niet voor mensen die voor hun vlucht van of naar het vliegveld moeten reizen. Je zult ook nog gewoon in staat zijn om een taxi te krijgen. Houd wel je paspoort en reisdocumenten bij de hand voor het geval je ze nodig hebt om te onderweg te laten zien.

Zijn de Luchthavens open?

Alle luchthavens in Thailand blijven open. De Tourism Authority of Thailand (TAT) heeft op Suvarnabhumi International Airport Bangkok een ‘help centre’ ingericht om reizigers te helpen. Er worden extra voertuigen ingezet om toeristen naar hun hotels te vervoeren. De pendelbussen tussen luchthaven Suvarnabhumi en Don Muang Airport, het tweede vliegveld van Bangkok, rijden als normaal en worden niet gehinderd door de avondklok.

Zijn de toeristische attracties en uitgaansgelegenheden geopend?

Toeristische attracties zoals Wat Phra Kaew in Bangkok zijn open als normaal.Toeristische attracties in heel Thailand zijn open als normaal. Ook winkelcentra en markten blijven gewoon open, maar kunnen onderhevig zijn aan vroegere sluitingsuren. Sommige bars en clubs zijn gesloten maar zullen naar verwachting weer snel open zijn, vooral buiten Bangkok.

Hoe zit het met de demonstraties?

De coup zal geen einde maken aan de diepe politieke kloof in Thailand. Je zou zelfs kunnen denken dat de betrokkenheid van het leger het conflict nog erger kan maken. De staatsgreep heeft ertoe geleid dat de protestkampen in Bangkok zijn ontruimt en dat pro- en anti-regering demonstranten huiswaarts zijn gekeerd. Echter, er bestaat zeker een kans dat beide groeperingen opnieuw de straat op gaan daar ze eerder hebben gezegd dat ze iedere mogelijke coup zouden weerstaan.

Moet ik mijn reis annuleren?

Al met al is de situatie momenteel zodanig dat je gewoon kunt doorgaan met het plannen en uitvoeren van je reis naar Thailand. Het blijft een intern politiek probleem en toeristen zijn nog steeds welkom in Thailand. Welke wending de hele zaak gaat nemen is moeilijk te zeggen. De algehele situatie is onvoorspelbaar en kan mogelijk snel veranderen. Daarom is het raadzaam om waakzaam te zijn en berichtgeving van lokale media en sociale media te blijven volgen. Onder de huidige omstandigheden is het daarnaast verstandig om tijdens je verblijf in Thailand je paspoort te allen tijde bij je te houden. Gebruik als bezoeker van Thailand verder je gezond verstand en discretie en praat niet over de Thaise politiek en monarchie.