Thailand een jaar na de coup

Stabiliteit hersteld, maar problemen zijn niet opgelost.

Het is inmiddels een jaar geleden dat het leger de macht greep in Thailand. De machtsovername volgde nadat premier Yingluck Shinawatra door een uitspraak van de rechter werd ontslagen uit haar ambt. Het vonnis van de rechtbank kwam voort uit maanden van protest tegen Yingluck en haar regering.

Een jaar later kan betoogd worden dat het leger de stabiliteit hersteld heeft en rust heeft gecreëerd in de Zuidoost-Aziatische natie. Maar de bittere maatschappelijke kloven die geleid hebben tot de coup zijn nog steeds onopgelost en sudderen onder de oppervlakte.

Mogelijke verkiezingen in 2016.

Er gelden in Thailand nog steeds beperkingen om politieke bijeenkomsten te voorkomen. Voorstanders van de coup beweren dat, gezien de zeer brandbare aard van diepgewortelde politieke problemen, dergelijke drastische maatregelen gerechtvaardigd zijn. Anderen zeggen dat de coup een pleister op de wond is. Het bloeden is voor het moment gestopt, maar de wonden zijn niet genezen.

Premier Prayuth, hoofd van de Nationale Raad voor Vrede en Orde (NCPO), erkend dat het grijpen van de macht verkeerd was. Maar verdedigd het omverwerpen van de democratisch gekozen regering Yingluck met de uitspraak ‘we kunnen het verleden niet oplossen, maar kunnen wel bouwen aan de toekomst’. Prayuth beweert dat de NCPO werkt aan de basis om een stabiele democratie te creëren. Terwijl men dit doet zijn vrijheden en de vrijheid van meningsuiting echter beperkt.

De afgelopen week heeft de militaire regering van Thailand laten weten dat er een referendum aanstaande is over een nieuwe grondwet. Hoewel er (nog) geen datum is vastgesteld heeft men uitgesproken dat eind 2016 nieuwe landelijke verkiezingen worden gehouden.

Wat betekent dit voor toeristen?

Het is goed om als toerist in Thailand te weten dat niet iedereen blij is met de huidige politieke situatie en machtsovername. Maar Thailand is en blijft een gastvrije bestemming. Zelfs in de aanloop naar de coup en in de primaire nasleep van de militaire actie hebben weinig toeristen last gehad van deze gebeurtenissen. We hoeven niet te verbergen dat Thailand zo haar problemen heeft, maar het is om vele redenen nog steeds een prachtig land.