Thailand kiest wellicht voor High-Speed Railway System uit China

Systeem uit China verreweg het goedkoopst.

Thailand is voornemens om voor de aanleg van het beoogde High-Speed Railway System in zee te gaan met China. Volgens Luo Chunfang, de Chinese vice minister van de Chinese spoorwegen, heeft hij de Thaise premier Yingluck Shinawatra ervan kunnen overtuigen dat een gezamenlijke investering met China stukken goedkoper is dan de concurrerende systemen van Duitsland en Japan. Volgens Lu kost het Chinese systeem $ 20 miljoen per km, terwijl het Duitse systeem $ 50 miljoen per km kost en het Japanse $ 81 miljoen per km.

Eerste twee routes in Thailand moeten in 2015 operationeel zijn.

Thailand en China zullen nu in eerste instantie gaan samenwerken in de aanleg van twee high-speed rail system routes: Bangkok – Chiang Mai, 677 km en Bangkok – Nong Khai, 615 km. De bouw van de eerste fase van het high-speed project voor de route Bangkok – Chiang Mai is gepland om te starten in het midden van 2013. Het high-speed project voor beide routes zal in 2015 afgerond moeten zijn.

Reizigers zullen per high-speed trein in drie en een half uur van Bangkok naar Chiang Mai kunnen reizen. In vergelijking met de huidige sneltrein van de Staatsspoorwegen van Thailand, die voor deze route ruim tien uur nodig heeft, is dat een enorme tijdwinst. De route Bangkok – Nong Khai zal per high-speed trein in drie uur afgelegd worden.

Toekomst plannen voor het spoorwegnet in Thailand.

De high-speed Railway zal vanuit Chiang Mai in de toekomst verbonden worden met de stad Kunming, in het zuidwesten van China. De route in Nong Khai zal verbonden worden met een spoorwegsysteem naar Vientiane, de hoofdstad van Laos. Het Thaise spoorwegnet zal ook verbonden worden met Myanmar (Birma) en Maleisië.