Thailand op blacklist wegens witwassen geld

Thailand boekt onvoldoende voortgang bij maatregelen.

De Financial Action Task Force (FATF), de internationale waakhond op het gebied van het witwassen van geld, heeft Thailand toegevoegd aan de blacklist met landen die niet aan internationale normen voldoen. Volgens de FATF heeft Thailand niet voldoende voortgang geboekt bij de uitvoering van maatregelen om witwassen van geld en financiering van terrorisme tegen te gaan. Naast Thailand zijn ook Pakistan, Indonesië, Ghana en Tanzania aan de blacklist toegevoegd.

De FATF is een wereldwijde organisatie belast met het ontwikkelen en vaststellen van normen en beleid om het witwassen van geld en financiering van internationaal terrorisme te bestrijden. Het secretariaat is gevestigd in Parijs op het hoofdkantoor van de OESO.

Mogelijke gevolgen voor financiële transacties en reizen.

De blacklist omvat nu 17 landen. Naast de vijf nieuwe landen staan ook Bolivia, Cuba, Ethiopië, Iran, Kenia, Myanmar, Noord-Korea, Sao Tomé and Principe, Sri Lanka, Syrië en Turkije op deze lijst.

De toevoeging aan de blacklist kan voor Thailand ernstige gevolgen hebben voor wat betreft financiële transacties en reizen. Intensensieve controles kunnen internationaal zaken doen en reizen moeilijker maken voor zowel de Thaise overheid als zijn burgers.