Hoe door Thailand te reizen?

Per vliegtuig, bus, trein of (huur)auto?

Reizen in Thailand is gemakkelijk en goedkoop. Zowel over land als door de lucht is het land goed bereikbaar. Zelfs de verste uithoeken zijn met het openbaar vervoer te bereiken. Hieronder informeren we je over de diverse mogelijkheden om het ‘land van de glimlach’ te bereizen. De prijs is vaak een belangrijke component in de keuze, maar ook andere factoren als veiligheid, comfort, de duur en de planning kunnen een belangrijke rol spelen in de keuze.


Vliegtuig

Een harde concurrentie in de luchtvaartwereld heeft de vliegtarieven in Thailand de laatste jaren aanzienlijk gereduceerd. Vroeg boeken is echter wel de belangrijkste factor. Als je wacht op de juiste promotie kan je vlucht zelfs goedkoper zijn dan een buskaartje. Echter, als je de vlucht een paar dagen voor vertrek boekt kan het ook een dure reis worden.

Veel reizigers kiezen niet alleen voor het vliegen vanwege de betaalbare tarieven, maar ook omdat deze manier van reizen een veel kortere reistijd met zich meebrengt. Maar je dient in je overweging wel mee te nemen dat naast de vliegtijd er nog de nodige extra tijd bij komt. Zo dien je voor een binnenlandse vlucht minimaal een uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn. Hou er bovendien rekening mee dat late-night vluchten in Thailand vaak worden uitgesteld vanwege opgelopen vertragen eerder op de dag. Bij aankomst op je bestemming moet je daarnaast wachten op je bagage en omdat de meeste luchthavens zich ver van de stad bevinden (vooral Phuket) moet je rekening houden met extra reistijd naar je eindbestemming en soms aanzienlijke taxikosten. Voor een vlucht van een uur kan het uiteindelijk drie tot vier uur duren voordat je op de plaats van bestemming bent.

Vliegen is aanzienlijk veiliger dan andere vervoerswijzen, maar wanneer er ongelukken gebeuren zijn deze meestal meedogenloos.


Bus

Een grote verscheidenheid aan routes, bestemmingen, diensten en betaalbare tarieven maakt de bus in Thailand een favoriet vervoersmiddel. Bussen bereiken bijna elke bestemming in Thailand, maar je moet rekening houden met vaak krappe stoelen, kleine toiletten en soms snurkende mede passagiers. De tarieven voor een buskaartje worden vastgesteld op basis van de route en niet door het moment van boeking. Er zijn geen prijsacties maar het reizen per bus is doorgaans een stuk goedkoper dan vliegen.

Thailand kent vele particuliere busbedrijven die premium diensten aanbieden om hun concurrentiepositie te verbeteren. Zo biedt Nakhonchai Air bijvoorbeeld grote comfortabele stoelen met ingebouwde massage, persoonlijk audio systeem, maaltijden en schone toiletten.

Hoewel de veiligheid bij busreizen de laatste jaren aanzienlijk is verbeterd gebeuren er bijna elke maand nog steeds verkeersongevallen met bussen.


Trein

Het reizen per trein in Thailand was ooit exotisch en luxe. Maar als gevolg van slecht onderhoud en een rail systeem dat niet aan het hedendaags drukkere treinverkeer is aangepast zijn de glorie dagen van het treinreizen al lang verdwenen. Treinvertragingen zijn inmiddels uitgegroeid tot een nationale grap.

De prijs voor een treinkaartje zit tussen dat van een vliegticket en een buskaartje in. Reizen per eerste klas is meestal duurder dan een low-cost vliegticket. Een tweede klas treinticket, dat een beetje duurder is als een buskaartje is het meest gangbaar. In tegenstelling tot de eerste klas, waarbij je een eigen coupe hebt, biedt de twee klas slaaptrein voor de privacy alleen gordijnen. Lange afstandstreinen vertrekken vaak te laat. De trein naar Chiang Mai kan zelfs drie tot vier uur vertraging hebben.

Low-budget reizigers kunnen gebruik maken van de gratis treinritten van Bangkok naar Chiang Mai, Ubon Ratchathani, Nong Khai en Sungai Kolok. Maar dit geldt alleen voor de stoptreinen die veel haltes hebben. Bovendien is het gratis tarief alleen van kracht voor derde klas rijtuigen. Wil je desondanks toch gebruik maken van deze gratis trein reizen mijdt dan het weekend en vakantieperiodes.

Vanwege de beperkte zitplaatsen in een trein is het raadzaam om een ticket van te voren al te reserveren.


(Huur)auto

Voor degenen die graag per auto reizen is een road trip een prima alternatief, vooral met de lage brandstofkosten in Thailand. Voor de prijs van een liter benzine betaal je momenteel zo’n 37 baht (ca. € 0,98). De dieselprijs staat op zo’n 29 baht (ca. 0,76) per liter.

Van Bangkok naar Chiang Mai is 9 tot 10 uur rijden en van Bangkok naar Phuket ongeveer 11 tot 12 uur.

Hou er wel rekening mee dat het verkeer in Thailand links rijdt en dat de verkeersveiligheid een stuk minder is dan we hier in het westen gewend zijn. De Thaise overheid is echter meer en meer op zoek naar manieren om de veiligheid op de wegen te vergroten.