Thailand richt ‘Tourist Court’ op

Directe behandeling van toeristische klachten.

Om toeristen tijdens hun vakantie in Thailand te beschermen tegen criminele zaken als oplichting, beroving, mishandeling of een anderszins slechte behandeling, heeft Thailand als eerste land ter wereld een ‘Tourist Court’ in het leven geroepen. Het initiatief voor een toeristische rechtbank is in eerste instantie een proefproject. Het eerste tribunaal dat verantwoordelijk is voor toerisme gerelateerde zaken is inmiddels gestart in de badplaats Pattaya. Andere populaire toeristische bestemmingen zoals Bangkok, Chiang Mai, Koh Samui, Krabi en Phuket zullen naar verwachting het initiatief van een tourist court overnemen.

De tourist court is speciaal opgericht om toeristische klachten direct te behandelen. Het hof zal vooral klantenservice geschillen en kleine criminele incidenten in behandeling nemen. Ernstige misdrijven zullen worden overgedragen aan de reguliere rechtbanken.

Reputatie als veilige bestemming moet overeind blijven.

Het initiatief tot oprichting van een tourist court komt van the Tourism and Sport Ministry, the Office of Courts of Justice, Attomey General’s Office en the National Police Bureau. De stap komt als reactie op de stijgende meldingen van oplichting en geweld tegen toeristen. Zaken als oneerlijke behandelingen, zakkenrollen, tasjesroof en creditcardfraude komen de laatste jaren in Thailand steeds vaker voor. Thailand staat bekend als een veilige bestemming en de Thaise autoriteiten willen er alles aan doen om deze reputatie overeind te houden.

Primeur ‘Tourist Court’ voor Pattaya.

Het feit dat de Thaise autoriteiten Pattaya ervoor hebben gekozen om de eerste toeristische rechtbank in Pattaya te openen is geen toeval. De strandbestemming ligt 150 km ten zuidoosten van Bangkok en is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een toeristen metropool. Met een indrukwekkend aantal van ruim 9 miljoen toeristen per jaar is Pattaya een magneet voor het massatoerisme in Thailand geworden. De tourist court in Pattaya is geopend tussen 16.30u en 8.30u.