Thailand viert 6 november Loi Krathong

Festival van de Lichtjes.

Op donderdag 6 november wordt er binnen het Boeddhisme Loi Krathong gevierd. Tijdens de viering van Loi Krathong, ofwel ‘Festival van de Lichtjes’, verzamelen alle Thais zich bij de rivieren, maar ook kanalen en meren. Het feest vindt jaarlijks plaats bij de volle maan in november. Bij de rivieren, kanalen en meren leggen de Thais allemaal lampionnen in het water. De wegdrijvende lampionnen nemen volgens het geloof het ongeluk mee. Loi Krathong is in Thailand een van de meest bekende feesten. De naam Loi Krathong is afgeleid van de lampionnetjes die worden gebruikt, krathong genaamd, en ‘loi’ betekent drijven.

Viering Loi Krathong

Wanneer de volle maan opkomt, gaat iedereen richting een van de rivieren, kanalen of meren van Thailand. Hier leggen ze hun krathong in het water, zodat ze weg kunnen drijven en zo het ongeluk met zich mee kunnen nemen. Een krathong is een soort lampionbootje, welke gemaakt zijn van bananenbladeren. Het bevat een kaarsje en wat wierook. Ze zijn vaak in de vorm van een lotusbloem gemaakt en ze worden veelal versierd met bloemen en figuurtjes van groente en fruit. De Thais leggen vaak nog wat muntgeld op de krathong wanneer ze het te water laten. Na het te water laten van de krathongs wordt er over een van Boeddha’s vorige levens een verhaal verteld. In veel van de provincies buiten Bangkok wordt er ook wel vuurwerk afgestoken. Daarnaast wordt er vaak in plaats van of ter aanvulling op de krathongs een papieren ballon de lucht in gelaten. Zo’n ballon van papier heeft een kaarsje eronder en heet een ‘Khom Loi’ of ‘Khom Fai’. Deze traditie komt uit het noorden van Thailand maar breidt zich de laatste jaren ook uit naar andere delen van Thailand.

Loi Krathong

Loi Krathong vindt zijn oorsprong al in de tijd van koning Sukhothai, zo’n 700 jaar geleden. Het is een van de grootst gevierde feesten in Thailand. Het feest vindt plaats wanneer het regenseizoen eindigt en de tijd van het oogsten eraan komt. Met de viering van Loi Krathong wordt er bedankt voor alle regen die er is gevallen. Dit komt eigenlijk vanuit het Hindoeïsme. Water staat centraal bij de viering van Loi Krathong. De lampion, de krathong, is een offer die de Thais maken voor ‘Mae Khongkha’, moeder van het water. Er wordt geloofd dat wanneer de krathong wegdrijft, de zonden en het ongeluk ook weg zullen gaan. De Thais zijn ervan overtuigd dat des te langer het kaarsje blijft branden en hoe verder de lampion wegdrijft, des te meer geluk en voorspoed zij tegemoet zullen komen in de toekomst.

Wil je meer weten over het Loi Krathong feest? Lees dan verder op onze webpagina ‘Loi Krathong, feest van het licht’.

 

Bron: Reisgraag.nl