Tips voor het investeren in een woning in Thailand

Wat is de reden van je aankoop?

De eerste vraag die je als potentiële koper van een woning in Thailand moet stellen is de reden voor de aankoop. Ben je van plan om de woning te kopen als hoofdverblijfplaats, als vakantiewoning of puur als investering? In elk van deze gevallen zal het denkproces dat je nodig hebt om door te gaan anders zijn.

Het kopen van een woning puur als investering.

Wil je in Thailand een woning kopen puur als investering dan is het belangrijk om ‘te denken met je hoofd en niet met je hart’. In plaats van je aankoopbeslissing te baseren op wat je persoonlijk graag wil, moet je geest helder zijn en je aankoop besluit zuiver richten op cijfers. Zoals in veel gevallen zal de beste investering best heel anders kunnen zijn dan de woning die je eigenlijk persoonlijk zou kiezen.

Koop je een woning puur als investering dan moet je voor jezelf eerst een ‘exit-strategie’maken, omdat dit een grote invloed kan hebben op het type vastgoed wat je dient aan te kopen. Ben je van plan om een woning voor onbepaalde tijd te kopen en is de aankoop op de eerste plaats gericht om een regelmatige bron van inkomsten te generen, dan zul je een andere strategie moeten maken dan iemand die op zoek is naar een woning waarmee je kunt ‘flippen’. Bijvoorbeeld het kopen van een woning in een vroeg stadium en dit vervolgens weer snel te verkopen, hetzij tijdens het bouwproces of kort na oplevering.

Drie belangrijkste factoren bij het investeren in vastgoed.

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van het oude cliché dat de drie belangrijkste factoren bij de aankoop van vastgoed zijn: ‘locatie, locatie en locatie’. Dit geldt ook in Thailand, want dit is het element dat het grootste effect zal hebben op het rendement van je investering. Plaats jezelf in de schoenen van een potentiële koper of huurder en vraag je af wat voor hem de belangrijkste reden zal zijn om je woning te kopen of te huren.

Wil je een woning kopen in Bangkok, dan zijn een aantal belangrijke factoren die je bij je aankoop moet overwegen, hoe prestigieus het gebied is, het gemak van het vervoer naar de binnenstad, afstand tot de winkelcentra en uitgaansgelegenheden. Koop je in Pattaya dan zijn de belangrijkste factoren de afstand tot de beste stranden, nabijheid van het centrum van de stad en of er uitzicht is op zee.

Vastgoed volgt altijd de basiswetten van vraag en aanbod. Daarom is het altijd verstandig om te investeren in goede en zeldzame locaties. Voor een badplaats is dat de ligging direct aan het strand. Voor de grotere steden zijn dat de meest chique wijken van de stad of de ligging zo dicht mogelijk bij belangrijke zakelijke en entertainment gebieden waar weinig grond meer beschikbaar is voor nieuwe ontwikkelingen.

Wat is in Thailand een goed huurrendement?

Ben je op zoek naar het optimaliseren van je huurinkomsten dan dien je ook aandacht te besteden aan de opbrengsten die mogelijk zijn te bereiken met het verhuren van de woning. Elke ontwikkeling die een potentieel huurrendement van 5% of meer kan realiseren kan beschouwd worden als een uitstekende investering.

Andere nog belangrijke factoren voor een investeerder die streeft naar een lange termijn waardering van zijn aankoop zijn de kwaliteit van de bouw van de woning en het niveau van het onderhoud. Een goed gebouwde en goed onderhouden woning is een waardering voor decennia. Slecht gebouwd en slecht onderhouden woningen geven een verwaarloosde aanblik met een neergaande prijsontwikkeling als gevolg.

Wil je meer weten over het investeren in een woning in Thailand? Lees dan verder op onze webpagina ‘Onroerend goed in Thailand’.