Toenemend aantal buitenlanders dakloos in Thailand

Eigendommen gekocht op naam Thaise vrouw of vriendin.

Een opkomend sociaal probleem in Thailand is het aantal dakloze westerlingen. Volgens de Issarachon Foundation, een Thaise liefdadigheidsinstelling welke zich ten doel stelt daklozen te helpen, verblijven er momenteel zo’n 200 dakloze buitenlanders in Thailand. Bij veel van deze buitenlanders is er een verwevenheid van hun leven en geldzaken met hun Thaise vrouwen of vriendinnen. Vaak zijn ze gescheiden of gedumpt en daarbij al hun geld kwijt. Ze hebben in het verleden huizen en andere eigendommen gekocht op naam van hun Thaise vrouw/vriendin. Na de scheiding kunnen deze mannen echter weinig tot geen beroep doen op het eigendom van hun aankoop.

Het cynische is echter dat deze mannen dit soort problemen hadden kunnen voorkomen als ze een goede ‘longterm lease’ voor hun huis hadden geregeld. Hadden ze een condo (appartement) gekocht dan hadden deze problemen in ieder geval niet kunnen ontstaan. In tegenstelling tot een huis kan een condo (appartement) in Thailand wel door een buitenlander rechtstreeks op eigen naam geregistreerd worden.

Aanpassing wetten rechten buitenlanders.

De Issarachon Foundation heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gewezen op het groeiende probleem en hen gevraagd om een aanpak. Zo zou er volgens de stichting een systeem opgezet moeten worden waarbij ambassades worden ingezet om hun dakloze onderdanen te helpen. Verder zou de wetgeving waarin de rechten van buitenlanders in Thailand worden beschermd herzien moeten worden. Deze zijn volgens de stichting verouderd en sluiten niet meer aan op de gewijzigde omstandigheden.

Wil je meer weten over de wetgeving in Thailand m.b.t. het kopen van een huis door een buitenlander? Lees dan verder op onze webpagina ‘Wetgeving in Thailand’.