Met de trein door Thailand

Ruim 4.000 kilometer spoor

Overzicht van de spoorlijnen in Thailand.Het spoorwegsysteem in Thailand werd gelanceerd in 1890 onder de naam ‘Royal State Railways of Siam’. De eerste spoorlijn was een 71 kilometer lange verbinding tussen Bangkok en Ayutthaya. Vandaag de dag heet het ‘State Railways of Thailand’ en heeft het meer dan 4.000 kilometer spoor waarover jaarlijks 50 miljoen mensen vervoerd worden.

Tickets

First Class tickets zijn beschikbaar op de meeste lange afstand routes. Deze compartimenten zijn voorzien van airconditioning en beschikken over een eigen tweepersoons coupé met wastafels (maar gedeelde badkamer). Second Class treincoupés hebben converteerbare bedden in een gezamenlijke ruimte. Privacy wordt geboden middels gordijnen voor elk bed. Third Class tickets hebben soms beklede stoelen, maar op de meeste lijnen alleen houten banken. Third Class beschikt niet over slaapplaatsen en is ook niet voorzien van airconditioning. Veel treinen hebben echter wel fans.

Spoorlijnen

Het spoorwegsysteem in Thailand bestaat uit vier hoofdlijnen. De ‘Eastern Line’ verbindt Bangkok met Vientiane in Laos. Een tweede treinverbinding eindigt bij Nai Muenang bij de grens van Laos en Cambodja. De ‘Northern Line’ loopt van Bangkok naar de noord Thaise stad Chiang Mai. De ‘Northeastern Line’ eindigt bij Nong Khai aan de Laotiaanse grens. De ‘Southern Line’ verbindt Bangkok met Maleisië. Deze route verbindt een groot aantal steden in de buurt van Thailand’s meest populaire badplaatsen en eindigt bij de grensplaats Sungai Kolok. In het verleden liep de trein helemaal door naar Kuala Lumpur. De lijn loopt nu langs de oostelijke oever van het Maleisisch schiereiland aan de Golf van Thailand.

Interessante route

Een absolute aanrader voor treinliefhebbers is de ‘Death Railway’ (Thailand-Burma Railway), aangelegd door Aziatische en geallieerde krijgsgevangenen van de bezettende Japanse strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Duizenden gevangenen stierven aan de brutale dwangarbeid. Aan de route ligt de beroemde ‘Bridge on the River Kwai’, onsterfelijk gemaakt door de gelijknamige film uit 1957 met Alec Guinness. De ‘Death Railway’ start vanaf Thornburi Railway Station in Bangkok (ook bekend als Bangkok Noi) en gaat door tot Nam Tok. Vanaf hier loopt de lijn verder naar Lang Suan in zuiden van Thailand. De oude spoorwegbedding van Nam Tok naar Moulmein in Myanmar (Birma) is niet meer in gebruik.

De luxe optie om de ‘Bridge on the River Kwai’ per spoor te bezoeken is middels de prachtige Eastern & Oriental Express. Deze cruise trein verbindt Singapore met Bangkok en maakt een omweg om deze historische plek te bezoeken.

Timtables & Fares Death Railway en andere vier spoorlijnen in Thailand.

Meer informatie  over  treinreizen in Thailand lees je op onze webpagina ‘Per trein reizen in Thailand’.

 

Bron: Budget Travel Blog