Vervoer in Bangkok is veelzijdig en goedkoop

Bangkok kent een goed en breed aanbod van faciliteiten op het gebied van openbaar vervoer. In het centrum van Bamgkok zijn er de ultramoderne Skytrain en Metro. Er is een uitgebreid busnet en over de Chao Phraya rivier vaart de Expressboat. Daarnaast zijn er vele taxi’s, tuktuks en eventueel motortaxi’s die je goedkoop door de stad vervoeren.

Kleine gedeeltes in de stad kun je ook te voet afleggen. Gezien de hitte, vochtigheid en de vaak veel uitlaatgassen is het niet raadzaam om grote afstanden te gaan lopen.

Om je in Bangkok goed te kunnen oriënteren is het aan te bevelen om een plattegrond van de stad aan te schaffen. Vaak staan hier ook de openbaar vervoerslijnen op aangegeven.

 

Vervoer in Bangkok per Skytrain (BTS)

De treinen van de skytrain in Bangkok rijden om de paar minuten.De infrastructuur van de skytrain ligt geheel bovengronds op circa 12 meter boven de straat.

Het netwerk bestaat uit 2 lijnen (Sukhumvit- en Silomlijn) die elkaar kruisen op het centrale station Siam. Er zijn een drietal haltes waar een overstap op de Metro mogelijk is.

De prijs van een ticket voor de skytrain bedraagt 15 tot 40 Baht, afhankelijk van het aantal te nemen haltes. Relatief gezien is de skytrain een wat duurder vervoersmiddel. Hier staat tegenover dat het een perfect werkend systeem is en de treinen rijden om de paar minuten.

Routemap Skytrain (BTS).

 


Vervoer in Bangkok per Metro (MRT)

Het netwerk van de metro in Bangkok is geheel ondergronds.In tegenstelling tot de skytrain is het netwerk van de metro geheel ondergronds.  Het beslaat de delen van de stad die niet bereikbaar zijn met de skytrain. Op dit moment is er nog maar één lijn, maar men wil de komende jaren het netwerk met nog 3 lijnen uitbreiden.

Tickets voor de metro kosten 16 tot 41 Baht per rit.

Routemap Metro (MRT).

 


Vervoer in Bangkok per Bus

Toeristen maken in Bangkok weinig gebruik van de bus.Voor een buitenstaander is het locale bussysteem in Bangkok vrij ingewikkeld. Er zijn ontzettend veel buslijnen en de informatie wordt alleen in het Thai weergegeven. Toeristen maken daarom in Bangkok ook zelden gebruik van de bus. Buskaartjes zijn goedkoop, 10 tot 15 Baht voor de eerste 5 kilometer.


Vervoer in Bangkok per Taxi

Bangkok heeft een gigantisch aanbod van taxi’s. Bangkok heeft een gigantisch aanbod van taxi’s, waarvan het merendeel meter-taxi’s zijn. Let erop dat bij aanvang van de rit de meter wordt aangezet, wat de taxichauffeur overigens ook verplicht is. De taximeter begint bij 35 Baht (voor de eerste twee kilometers), daarna 2 Baht per halve kilometer en 1 Baht per minuut bij stilstand. De eventuele tol op de highways dient door de passagier betaald te worden.

Het wenken van een taxi verloopt in Thailand iets anders dan wij hier gewend zijn. Steek je gestrekte arm en vingers niet omhoog, men ziet dit in Thailand namelijk als een oneerbaar gebaar. Richt daarentegen je arm juist schuin naar beneden. Zo ook je handpalm naar beneden en beweeg je vingers snel heen en weer.

Grotere hotels hebben vaak eigen taxi’s, maar deze zijn relatief duur.

Maak je gebruik van een taxi zonder meter dan dien je voor vertrek een prijs af te spreken.

 


Vervoer in Bangkok per Expressboat

Het vervoer op de Chao Phraya rivier wordt verzorgd door de expressboat.Over de Chao Phraya rivier vaart een  expressboat-busdienst van pier tot pier. Er zijn een viertal verschillende soorten boten, De standaard boot (zonder vlag) legt de reguliere route af en stopt bij elke halte. De drie andere boten, elk herkenbaar aan hun eigen kleur vlag, hebben hun eigen op- en uitstappieren. Prijzen voor de expressboat variëren van  9 tot 32 Baht.

Routemap Expressboat.

 


 

Vervoer in Bangkok per Tuktuk

De tuktuk is in Bangkok een ideaal vervoersmiddel voor korte afstanden.Ondanks dat je als passagier bloot staat aan de vele uitlaatgassen van het verkeer is een ritje in een tuktuk een belevenis die je als bezoeker aan Bangkok niet mag missen. Het is een ideaal vervoersmiddel voor korte ritjes en kost weinig. Omdat de tuktuk makkelijk door het drukke verkeer glipt is hij veel sneller dan een taxi of bus.

Voor vertrek van de tuktuk dien je wel eerst flink over de prijs te onderhandelen.

 


Vervoer in Bangkok per Motortaxi

Motortaxi’s vervoeren je snel door het drukke verkeer in Bangkok.Motortaxi’s vervoeren je snel door het drukke verkeer en zijn herkenbaar aan een genummerd hesje dat de bestuurder draagt. Vaak staan ze in groepjes bij elkaar geparkeerd te wachten op hun passagiers. Alhoewel het dragen van een helm verplicht is, is door het drukke verkeer het meerijden op een motortaxi niet zonder risico’s. Bij eventuele schade ben je als passagier meestal niet verzekerd. De tarieven voor een rit met de motortaxi in Bangkok liggen zo tussen 5 en 20 Bath.

 

Gerelateerde weblog- en nieuwsberichten:

Gratis WiFi bussen Bangkok

Ergernissen taxi Bangkok

Transfer kosten in 60 steden op een rijtje

UberX, nieuw alternatief voor taxi vervoer in Bangkok

Gratis pendelbus naar Erawan Museum en Ancient Siam

Snelle en veilige taxi App Bangkok

Meer gerelateerde weblog- en nieuwsberichten