Waarom zebra’s bij heiligdommen in Thailand?

Zebra’s hebben toch geen duidelijk band met Thailand?

Iedereen die door Thailand reist, komt gegarandeerd in aanraking met (boeddhistische) symbolen of afbeeldingen die vooral in en rondom de tempels te vinden zijn. Doorgaans is een oude traditie, geloof of bijgeloof die al deze zinnebeelden helpt te verklaren. Maar er zijn er ook die zelfs de Thaise mensen vaak niet kunnen verklaren. Bijvoorbeeld; waarom zie je soms beelden van zebra’s bij heiligdommen?

Zo zou je in Thailand eerder olifanten verwachten vanwege hun symboliek voor de Thai of dieren van de Thaise zodiak zoals honden, paarden en tijgers. Maar zebra’s hebben geen duidelijke band met Thailand, noch enige connectie met het Boeddhisme en animistische overtuigingen. Dus waarom worden ze dan toch geplaatst? Het antwoord is niet zo zwart-wit als de dieren zelf.

Veilige reis en bescherming op de weg.

Een van de theorieën is dat de zebra staat voor veiligheid. Dit associeert het dier met de zebrapaden op de wegen die ook zwart en wit zijn. Het is aannemelijk dat de zebra’s bij de heiligdommen worden gerelateerd met het wensen van een veilige reis en bescherming op de weg. Echter, of een zebrapad in Thailand ook daadwerkelijk een veilige plek is om de weg over te steken is een andere zaak. De meeste Thaise chauffeurs zullen geen vaart minderen als iemand bij een zebrapad probeert de weg over te steken. Als voetganger in Thailand mag je dan ook nooit aannemen dat auto’s voor je zullen stoppen.

Aanbod om geesten tevreden te houden.

Een andere theorie voor de aanwezigheid van zebra’s bij heiligdommen in Thailand heeft te maken met de bloemenslingers die daar worden neergelegd. In het Thais staan deze bekend als ‘Puangmaa lai’ vaak vereenvoudigd tot ‘maa lai’. Met het Thaise woord voor zebra ‘ma lai’ is er snel een link gelegd en zou dit een verklaring kunnen zijn. Dit in combinatie met de overtuiging dat sommige geesten dol zijn op exotische dieren, zou erop kunnen duiden dat zebra’s gezien worden als een aanbod aan de geesten hen tevreden te houden.

Wat de reden nu ook werkelijk mag zijn, zebra’s zijn en blijven een opvallende toevoeging aan het gamma van beeldjes bij vele heiligdommen in Thailand.

Wil je meer weten over Thaise tradities? Lees dan verder op onze informatiepagina ‘Tradities, gebruiken en gewoonten in Thailand’.