Yi Peng Festival Chiang Mai 2012

Uniek festival voor noord Thailand.

Yi Peng, ook wel geschreven als Yee Peng, is een uniek festival voor Noord Thailand dat nauw verbonden is met het oude Lanna koninkrijk. Oorspronkelijk werd het Yi Peng gevierd als een afzonderlijk item aan het einde van het regenseizoen en het begin van de wintertijd. Tegenwoordig wordt het Yi Peng tegelijkertijd met Loy Krathong gevierd. Hoewel de Yi Peng festiviteiten op verschillende locaties in het noorden van Thailand worden gevierd is de stad Chiang Mai het synoniem van Yi Peng.

Yi Peng in Chiang Mai.

De Yi Peng en Loy Krathong festiviteiten in Chiang Mai bestaan uit een openingsceremonie, lokale culturele voorstellingen en lokale ambachten. Indrukwekkend zijn de geweldige speciale parades met kleurrijke lantaarns die door de oude binnenstad van Chiang Mai trekken. Op Yi Peng Day, de nacht van de volle maan voor Loy Krathong, worden verlichte lantaarns en kaarsen geplaatst bij de ingangen van de huizen, winkels en tempels. Het licht is in de Boeddhistische cultuur een belangrijk gegeven. Op deze manier verruil je de duisternis voor een betere toekomst. Het Yi Peng en Loy Krathong festival in Chiang Mai wordt in 2012 gevierd van 24 tot 30 november.

Vier soorten Yi Peng lantaarns.

De Yi Peng lantaarns zijn te verdelen in vier belangrijke stijlen; khom kwaem (hangende lantaarn), khom thuea, ook wel bekend als khom gratai (heeft een brandende kaars ), khom paad (draaiende lantaarn) en khom loy, ook wel bekend als khom fai (zwevende hete lucht lantaarn).

Wil je meer weten over het Loy Krathong? Lees dan verder op onze webpagina ‘Loy Krathong, feest van het licht’.