Zestien landen waarschuwen hun burgers die afreizen naar Thailand

Gebieden waar gedemonstreerd wordt mijden.

Zestien landen, waaronder België en Nederland, waarschuwen hun ingezetenen die naar Thailand afreizen voorzichtig te zijn en gebieden in de buurt van de anti-regering demonstraties in Bangkok te mijden. De zestien landen zijn; Australië, België, Brazilië, Canada, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Israel, Japan, Nederland, Noorwegen, Singapore, Spanje, Taiwan en Zweden. Dit meldt de gouverneur van de Tourism Authority of Thailand (TAT).

Demonstraties tegen amnestiewet.

De demonstraties hebben tot dusver geen vijandig karakter maar de kans bestaat dat dit omslaat. Inzet van de protesten is de omstreden beoogde amnestiewet van de regering van premier Yingluck Shinawatra. Deze wet zou alle betrokkenen van de politieke onrust van de laatste jaren amnestie moeten verlenen. Volgens velen is de wet echter bedoeld om de terugkeer mogelijk maken van Yinglucks broer en oud premier, Thaksin Shinawatra. Zijn bewind werd in 2006 tijdens een militaire coup omvergeworpen terwijl hij in het buitenland verbleef. Vervolgens werd Thaksin wegens corruptie bij verstek veroordeeld en leeft hij sinds die tijd in het buitenland.

Senaat wijst amnestiewet unaniem af.

De amnestiewet werd begin deze maand door het Thaise Huis van Afgevaardigden aangenomen. Maar omdat de Senaat er niet mee instemde is de invoering van de wet alsnog gesneuveld. Ondanks de unanieme afkeuring door de Senaat blijft de grootste oppositiepartij van Thailand de bevolking oproepen te demonstreren tegen de regering van premier Yingluck.